24 February, 2009

AyAM MaSaK KiCaP


Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam [potong kecil]
1 biji tomato [potong 4]
1 pokok daun bawang [potong kecil]
2 s/b kicap
1 s/b sos tomato
1/2 cawn air
1 ulas bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dimayang)
4 biji cili api (diketuk)
2 ulas bawang putih (dimayang)
2 cm halia (dimayang)

Garam secukup rasa

Cara:
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut sehingga garing.
3. Agkat aym tersebut dan tumiskan bhn yang telah dimayang.
4. Masukkan air, kicap dan tomato. Biarkan sehingga mendidih.
5. Bila mendidih masukkan garm,ayam, tomato, daun bawang
6. Gaulkan dan angkat.

No comments:

Post a Comment